UN CURS NOU, UN PROJECTE NOU! 26.09.2019

Els alumnes de Garbí hem iniciat el curs amb molta il·lusió i empenta, estem molt motivats i ens hem adaptat molt bé a la nova classe i a les noves dinàmiques de treball. A més tenim la sort que la Irene, la nostra tutora, i nosaltres, ja ens coneixíem de Gregal, i això també ens ha situat ràpidament en el nostre lloc. Sabem que l’exigència és gran i que hem madurat, i després d'uns dies de rodatge, ens hem començat a centrar en el nou projecte a treballar: Catalunya Experience i ens portarà a conèixer, aprendre i investigar un munt de coneixements sobre Catalunya; veurem com ens en sortim.

Per començar vam rebre per correu un àudio d'una persona de Colòmbia, la Lina, demanant-nos ajuda per a poder muntar-li una experiència inoblidable per Catalunya. Aquesta experiència ha d'estar basada en el programa de TV3 anomenat Catalunya Experience, que està preparant nous capítols. Per tant la nostra missió és conèixer Catalunya a fons per a poder preparar un seguit d'activitats, visites i emocions a la nostra convidada.

El primer que vam fer va ser llegir el correu i escoltar de la veu de la Lina quines eren les seves demandes.

Vam constatar que necessita saber on està Catalunya, quina és la situació geogràfica i territorial i quina organització política tenim. Ens va explicar una mica que viu a L’Espinal i allà hi ha poca connexió a internet. A més a més, no havia sortit mai del seu poble. El president del seu país és Iván Duque que és bipartidista amb el partit liberal i conservador i al país tenen 32 departaments. Ens encantaria preguntar-li què vol dir tot això.

Per parelles vam construir el “Què sabem?”“Què volem saber?” en una graella, d'aquesta manera focalitzarem molt més les diferents fases del nostre aprenentatge. Partim dels nostres coneixements previs i vam posar en comú tot allò que ja sabíem i a continuació i amb ajuda dels mestres, començàrem a pensar en tot el que haurem d’investigar i aprendre per després explicar-li a la Lina i, per descomptat, guanyar en coneixement i cultura.






En un altre moment, vam anar a buscar uns globus terraqüi que hi ha a Llevant i Ponent. 




Vam situar Catalunya, Colòmbia a Amèrica del Sud, continents del món, etc. D’aquesta manera ens vam adonar que hem d’aprendre conceptes sobre situació en el mapa, per exemple tenir en compte unes línies imaginàries, com la de l’Equador que ens deia la Martina. La senyoreta Ester va fer una analogia del significat d’equador amb la meitat d’un temps com van ser les colònies on vam anar alguns a l’estiu. I per situar punts concrets en el món, com la capital de Colòmbia que és Bogotà, també necessitem coordenades. D’aquí va sorgir una idea per part de la Irina, de muntar un joc a l’estil recerca d’un tresor seguint unes coordenades. Vam recordar la proposta que fèiem quan estàvem a Gregal, de pensar en idees i preguntes dins de cada Projecte.

Entre tots vam decidir que havíem de conèixer el contingut del programa Catalunya Experience, d'aquesta manera tindríem una idea més profunda de què podrem preparar a la nostra convidada.


Vam visionar el web del programa i vam veure un petit resum de la primera temporada. A continuació vam fer un petit exercici tot omplint una fitxa tècnica del programa. Ens va sobtar molt que estigués gravat en anglès i ens va agradar molt el seu format, que trobem interessant, proper i amb una presentadora molt agradable, la Ivana Miño. Som conscients que haurem de ser uns autèntics experts en el coneixement de Catalunya per a poder arribar a l'objectiu marcat.

Una de les primeres demandes de la nostra convidada colombiana, era saber on estava Catalunya respecte del món, respecte d’Europa i respecte d’Espanya. Ens explicava al mail que ella a L’Espinal no disposa de connexió a Internet i no ha sortit mai del seu poble. Així que, com a bons amfitrions, li explicarem de la millor manera possible on estem situats geogràficament.  Vam treballar per grups i vam aprendre a situar tots els continents, mars i oceans més importants del món. 






Un altre dia vam situar Catalunya dins d’Europa i alguns països europeus. Aquí van sorgir molts dubtes respecte a països que són europeus i que abans formaven part de la URSS. També ens van aclarir la diferència entre Unió Europea, creada el 1951 i que actualment consta de 28 països i que és una unió econòmica i política i el continent Europa, que consta de 50 països.










En un altre moment vam situar Catalunya dins d’Espanya i els nostres límits geogràfics que són Aragó (O), la Comunitat Valenciana (S), Andorra i França (N) i el Mar Mediterrani (E).



Aquests últims dies també hem volgut fer una petita recerca del poble de la Lina amb les seves característiques principals: situació, rius principals, clima, economia, bandera i gastronomia. Les tauletes han estat molt importants en aquesta recerca d’informació però també els atles geogràfics i els llibres de text ens van ajudar a localitzar mars, oceans, continents i els diferents països. També vam utilitzar els mapes com a eina de comunicació de dades. Vam llegir una lectura on ens explicaven els diferents tipus de mapes que hi ha, quina utilitat tenen i com s'interpreten.

La setmana vinent, en un planisferi, situarem uns punts concrets amb unes coordenades geogràfiques concretes, com ja us hem explicat abans.

Mentre, també juguem a situar els 6 continents, alguns països europeus i alguns mars i oceans en mapes interactius a classe. Aquí hi ha dos webs per anar assajant i jugant també a casa. 

Països d'Europa

El món

Ja veieu que hem après moltes coses aquests dies, no hem parat de treballar i aprendre!
Esperem poder seguir explicant-vos com evoluciona el nostre Projecte Catalunya Experience.

Fins aviat!!!